Hvordan forberede seg til intervjuet
Blir du innkalt til intervju er du interessant for bedriften. Det betyr at dine formelle kvalifikasjoner er på plass. Nå vil de møte deg for å bli kjent med deg.
Forstå prosessen du skal igjennom; i førstegangsintervjuet er fokus oftest på å avdekke kandidatens faglige kvalifikasjoner og motivasjon, og å gi kandidaten mer utfyllende informasjon om bedriften og stillingen. I andregangsintervjuet fokuseres det ofte mer på kandidatens adferd og egenskaper, gjerne sammen med en tilbakelesing av en personlighetstest.
Kompetansebaserte intervju spørsmål er mest pålitelige til å predikere fremtidig jobbprestasjoner. Derfor vil den som intervjuer deg ofte at du skal beskrive og gi eksempler på hvordan du løste en konkret situasjon eller oppgave. Bygg opp svaret i tre trinn; fortell kort om situasjonen, konkretiser din adferd, dernest forteller du hva resultatet ble. Klarer du i tillegg å overføre dette som relevante kompetanser for stillingen du nå søker på, er du en vinner!
Blir du lett nervøs? Husk at du er interessant –du har de formelle kravene på plass, de er interessert i nettopp deg og vil bli bedre kjent med deg. Ikke glem at det handler om at begge parter skal bli kjent med hverandre. Er du interessert i dem? Hvordan fremstår bedriften? Menneskene, verdiene deres? Et slikt fokus kan dempe nervøsitet og hjelpe deg til å bli mer samlet og fokusert!
10 tips før du går på intervjuet
- Sett deg svært godt inn i bedriften du søker jobb hos.
- Tenk gjennom hvorfor du vil ha jobben og hva du kan bidra med. Hvorfor bør de velge deg? Hvordan kan du bidra til at bedriften når sine mål?
- Hvordan vil du presentere deg selv? Øv og øv! (motivasjon, interesser, egenskaper og kvalifikasjoner).
- Forbered deg på kompetanse spørsmål (din adferd og rolle i spesifikke situasjoner)
- Eksempler, eksempler, eksempler: gi relevante eksempler fra (tidligere) jobber/erfaringer/personlige egenskaper som viser hvordan du løste oppgavene/nådde målene. Svar strukturert; hva var situasjon, hvordan var din adferd, hva ble resultat og hvilke overføringsverdier ser du til stillingen/ bedriften!
- Hva er dine sterke og svake sider? (gi eksempler, unngå klisjeer, hva lærte du).
- Om du får spørsmål du synes er vanskelig. Vær gjerne ærlig på at dette var utfordrende. Tenk høyt og vær positivt nysgjerrig. Vis at du reflekterer over spørsmålet. Ofte er intervjueren ute etter din tilnærmingsmåte. At du resonnerer og analyserer godt er derfor viktig.
- Vær løsningsorientert og kreativ. Det er er ikke nødvendigvis slik at den som intervjuer er ute etter et riktig eller galt svar. Ikke kast inn håndkleet!
- Still relevante spørsmål når du blir spurt om du har ytterligere spørsmål. Vis engasjement og nysgjerrighet!
- Husk å vise egenskaper som selvtillit og energi under hele intervjuet.
Tabbene du vil unngå
Tabber i jobbintervjuet kan koste deg drømmejobben. Ole I. Iversen, førsteamanuensis II ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI deler de vanligste tabbene du bør unngå. Les og lær!
Agenda Karriere AS er en privat karrieretjeneste som tilbyr veiledning for både bedrifts- og privatkunder.