Hvordan søke jobb som 50 +

En del eldre arbeidstakere tror at de ikke lenger er så attraktive på arbeidsmarkedet, og blir lettere demotiverte av egen situasjon. Er du fremdeles åpen og lærevillig, og klarer å vise det, er det ingen grunn til å miste motet.

Her er 6 tips til voksne på jobbjakt:

1. For mange datoer for langt tilbake tjener ikke formålet. Mange eksperter har som tommelfingerregel at erfaring som er mer enn ti år gammel ikke er relevant å ha med. Understrek hva du har oppnådd i stedet for antall års erfaring.

 

eldre jobbsøker

 

2. Vis at du er opptatt av innholdet og arbeidsoppgavene  i den nye stillingen. Kanskje synes du ikke lønnen er høy nok for all den erfaringen du har, men med for høye forventninger til lønn kan du risikere å bli avvist.

3. Øv på å selge deg selv og din egen kompetanse. Det er veldig bra å være trygg, og å se egen alder og erfaring som en fordel, men pass på så det ikke blir arrogant (”jeg har gjort din jobb før, så du trenger ikke fortelle meg hva jeg skal gjøre”). Sannsynligheten er stor for at du intervjues av en som er yngre enn deg, så vær klar over din egen holdning til dette.

4. Kjenn selskapets behov. Eller som John Rossheim skriver: gjør hjemmeleksa.

5. Vis dine tekniske kunnskaper. Noen frykter nok at de eldre jobbsøkerne henger etter de yngre på teknologifronten. Gjør du det, så kan du oppdatere deg på kurs/workshops. Ha en oppdatert LinkedIn-profil.

6. Skaff kunnskap om intervjusituasjonen. Ting kan ha endret seg siden du sist var på et jobbintervju, både måten det foregår på og hva det inneholder. Kle deg aldersadekvat, men ikke utdatert. Fremhev det dere har til felles, uansett alder (mange ansetter ”seg selv”, så dette gjelder også for yngre).

eldre jobbsøker

 

Direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk fremhever viktigheten av å ta en liten prat med seg selv om hvilken rolle du har inntatt i ditt eget yrkesliv. Spør deg selv om du driver med avvikling eller utvikling, er et av hennes tips.

Norsk seniorpolitisk barometer 2017 viser at et dominerende flertall av eldre arbeidstakere gleder seg til å gå på jobben. Relativt få, både blant yrkesaktive og ledere, har opplevd aldersdiskriminering ofte. Det er god lesning for både rekrutteringsbransjen og deg som voksen jobbsøker.

Lykke til!